E Çalışma izni nedir? Nasıl yapılır? cevap olarak Yabancı çalıştırmak isteyen işveren ve çalışmak isteyen yabancı uyruklu kişinin online başvuruda bulunacağı Çalışma Bakanlığına ait resmi internet sitesidir. Yurt içinden veya yurt dışından yapılacak bütün e çalışma izni başvuruları belirtilen şekilde yapılacaktır.
Daha önce uygulamaya alınan kayıtlı elektronik posta (KEP) sistemi kaldırılmıştır. Bu uygulamanın yerine PTT tarafından verilecek Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi kurulmuştur.
E-Çalışma İzni sayfasında çalışılabilecek işyerlerinin bulunduğu, yeni iş yerlerinin kaydının yapıldığı ya da kayıt güncellemesi yapılan sayfadır.
İşveren Çalışma Bakanlığının resmi sayfasına giriş yaptıktan sonra e-imza yada e-devlet şifresi ile başvuru için diğer sayfaya yönlendirilecektir.
E-Devlet şifresi ile giriş yapan işveren bu sayfadan kimlik doğrulama yapmalıdır.
E çalışma izni için ilk kez giriş yapan işveren ev hizmetleri dışındaki diğer başvurular için işveren kaydını oluşturacaktır. İşveren kendi durumuna uygun olan seçeneği seçtikten sonra devam et butonuna tıklayarak kayda devam edecektir.
Bir sonraki sayfaya yönlenen işveren buradan sosyal güvenlik kurumu tescil numarasını girecek ve ekrana işyeri ile ilgili bilgileri getirecektir. Daha sonra işveren e-posta adresini ve tebligat adresinin durumunu sorgulatmalıdır. E-posta adresi ve tebligat adreslerinin güncel ve doğru olması zorunludur.
Yurt İçi E Çalışma İzni İlk Başvuru
Doğrulamaları yapan işveren önüne gelen ekrandan kendine uygun olan işveren bölümünü seçecek ve işleme devam edecektir. E çalışma izni sayfasından sonra işverenin devam edebilmesi için yabancı uyruklu kişinin en az altı aylık ikamet izni olmalıdır. Yabancının ikamet bilgileri ekrana getirildikten sonra genel bilgiler bölümüne geçiş yapılacaktır. Genel bilgiler bölümünde yabancının bilgileri girilecektir. Burada önemli olan bir diğer konu pasaport süresidir. Yabancının izin süresinden en az altmış gün daha uzun süreli pasaport izin süresi olmalıdır.
Bu işlemden sonra yabancının görev bilgileri girişi yapılacaktır. Görev bilgilerinde yabancının iş yerinde alacağı görev ile ilgili bilgiler girilecektir. Yabancı kişi şirket ortağı ya da iş yeri sahibi değil ise çalışacağı iş yerinde alacağı ücret, alacağı görev, çalışacağı süre doğru bir şekil de girilmelidir.
Bu bilgiler girildikten sonra Bakanlığın istediği belgeler sisteme yüklenecektir. Bu belgeler ve yabancının fotoğrafı Bakanlığın istediği boyutta ve özellikte sisteme girilecektir. Daha sonra karşınıza sonuç sayfası çıkacaktır. Sonuç sayfası başvurunun sonlandırılacağı sayfadır. Bütün başvuru bilgileri doğru olarak girildikten sonra ekrana iki adet seçenek gelecektir. Bu iki seçenek şöyledir;
E-İmza İle Bitirme; Girilmiş olan bilgilerin doğruluğundan emin olan başvuru sahibi e-imza onayı ile başvuruyu tamamlamış olacaktır. Bu onay işleminden sonra da Çalışma Bakanlığı izin başvurusunu değerlendirmeye alacaktır.
Kaydet; E-imzası olmayan başvuru sahibi bu sekmeden de kayıt işlemini yapabilmektedir. Ancak kayıt yapılmış olsa dahi e-imzası olmadığından başvurusu Bakanlıkça değerlendirilmeye alınmayacaktır. Başvuru sahibi kaydettiği bilgileri e-imza aldıktan sonra tamamlanmayan başvurular sayfasından giriş yaparak tekrardan onaya sunabilecektir.
Yurt Dışı E Çalışma İzni İlk Başvuru
Yurt dışı e çalışma izni ilk başvurusunda bulunacak olan yabancı Türkiye’de değil ise bu başvuruyu Türk Temsilciliği aracılığı ile başlatacaktır.
Yabancı Türk Temsilciliğine izin başvurusu yaptığında temsilcilik tarafından kendisine on altı haneli bir referans numarası verilecektir. Yabancı işverenine bu numarayı ilettikten sonra işveren Çalışma Bakanlığının e çalışma izni sayfasına giriş yaparak izin başvurusunu başlatacaktır.
Başvuruyu yapacak olan işveren e çalışma izni sayfasına referans numarasını girecek ve bilgileri ekrana getirecektir. Ekrana gelen sayfaya bilgiler doğru bir şekil de girildikten sonra genel bilgiler bölümüne geçiş yapılacaktır.
Genel bilgiler bölümünde yabancının dil, eğitim ve pasaport bilgileri doldurulacaktır. Yabancının dil bilgisi ve eğitim bilgisi işveren tarafından girilirken pasaport bilgisi sisteme otomatik olarak gelmektedir. Bu bilgilerin girişinden sonra ekrana yabancının görev bilgileri sayfası gelecektir.
Görev bilgileri sayfasında yabancının iş yerinde alacağı görev ile ilgili bilgilerin girişinin yapılacağı yerdir. Bu sayfada yabancı işyeri sahibi ya da şirket ortağı değil ise yabancının alacağı ücret miktarı, çalışma şekli ve çalışma süresinin bilgileri girilecektir. Bu işleminde tamamlanmasından sonra sırada sisteme bilgi yükleme kısmı gelecektir.
Belge yükleme sayfasında yabancıya ait belgeler ve fotoğraf Bakanlığın istediği formatta ve boyutta yüklemesi yapılacaktır. En son olarak da ekrana sonuç kısmı gelecektir.
Sonuç sayfası başvurunun tamamlanacağı son aşamadır. Burada iki buton ekrana gelecektir. Bu butonlar şunlardır;
E-İmza İle Bitirme
Başvuruyu e çalışma izni sayfasından yapan işveren yabancı için girdiği bilgilerin doğruluğundan emin olduktan sonra başvuruyu e-imza ile sonlandıracaktır. Onay alarak sonlanan başvuru Çalışma Bakanlığı tarafından değerlendirilmeye alınacaktır.
E Çalışma İzni Kaydet Ve Sonlandır
E-İmzası olmayan işveren yabancının bilgilerinin doğru olduğundan emin olduktan sonra bu başvuruyu kaydet butonu ile tamamlanmayan başvurular kısmına kaydetmiş olacaktır. Ancak başvuru onay alamayacaktır. Bu sebeple e-imza ile tamamlanmayan başvurular Çalışma Bakanlığınca değerlendirme aşamasına geçemeyecektir. Bu yüzden onaylanamayan başvurular e-imza ile tamamlandıktan sonra Bakanlık tarafından değerlendirilecektir. Kaydedilen başvurular işverenin e-imza aldıktan sonra tamamlanmayan başvurular kısmından tekrar ekrana getirilerek onaya sunulabilmektedir. Yabancı çalışma izni sayfamızı ziyaret ederek evrak listesi, başvuru ücretleri, yabancıların istihdamı konusunda da bilgi sahibi olabilirsiniz.
yABANCILAR İÇİN e çalışma izni türkiye’de çalışacak yabancılar