Kıymetli okurlarımız GOC GOV TR nedir? Kısaltılması GİGM’ dir. T.C. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü; Yabancıların Türkiye’ ye giriş, çıkışlarını, kalmalarını kontrol eden geçici koruma, insan ticari mağdurları, uluslararası koruma gibi birçok işlemi kurumlar arasında yürüten bir kamu kuruluşudur. GOC GOV TR olarak bilinen Göç İdaresi Müdürlükleri veya İlçe Çalışma Gurup Başkanlıkları Türkiye’ nin 81 ilinde de mevcuttur. GİGM. Bulunduğu şehirde etnik, kültürel ve yasalar doğrultusunda Yabancı ülke vatandaşlarının ikamet ve vize işlemlerinde onay verme, geri gönderme yetkisine sahip tek yerdir. Başvurusu sistemi üzerinden kayıt oluşturup, başvuru ve mülakatınızın sonuçlanmasına kadar olan bütünleşik bir süreçtir.
GOC GOV TR E-ikamet Sistemi
Türkiye Cumhuriyeti de, diğer bazı dünya ülkeleri gibi Yabancıların ikamet ve Göçmen kayıt sistemi E-ikamet kullanmaktadır. Bu duruma örnek göstermek gerekirse Estonya E-RESIDENT GOV EE adresini kullanmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti ikamet ve Göçmen Kayıt sistem servisini E-IKAMET GOC GOV TR üzerinden sağlamaktadır. GOC GOV TR sistemi ile artık başvuru sahipleri biyometrik kimlik bilgilerinin girişlerini kendileri, vekili ya da profesyonel destek alarak yapmaları gerekecektir. Sebep kamu personelinin zamandan tasarruf etmesi olarak gözükse de aslında öyle değildir.
2013 yılında kurulan GOC GOV TR E IKAMET amacı sisteminin kurulma amacı Yabancıların doğru zamanda başvuru yapabilmelerinin önü açmak, Göç İdaresinde ki yoğunluğu azaltmak, düzenli ve düzensiz göç ile mücadele ve alınacak önlemler noktasında Valiliklere zaman tanımıştır. Düzensiz Göçlerin olduğu son 10 yılı düşündüğümüzde bu sistemin neden kurulduğu anlaşılmaktadır.
E-ikamet sistemi kullandığınızda dikkat etmeniz gereken önemli hususlardan bir diğeri kayıt oluşturduğunuz tarihtir. Vizeli veya vize muafiyeti ile Türkiye’ye giriş yapmış ancak herhangi bir sebeple Türkiye’de oturma izni almak istediğiniz tarih kayıt tarihinizdir. Kayıt açtığınız tarih mutlaka Yabancının yasal süreler içerisinde (Vizesi veya vize muafiyeti) süresinde Türkiye’de Yabancıların kalış süreleri sayfasından ne kadar kalabildiğini öğrenebilirsiniz.
Kayıt oluştuktan sonra randevuya kadar olan süreçte Yabancı kaçak duruma düşmemektedir. Örneğin Rusya Vatandaşları Türkiye’de vizesiz 60 gün kalabiliyor. Rusya Vatandaşı 59 gün Türkiye’de kaldı ve bir anda giriş çıkış yapmadan Türkiye’de daha fazla kalmak istedi. 59. Gün kayıt oluşturdu ve kayıt oluşturduktan 70 gün sonrasına E RANDEVU GOC GOV TR verdi. Normal şartlarda 60. Gün ülkesine dönmesi gereken Rusya Vatandaşı 70 gün daha (randevu gününe kadar) yasal Türkiye’de kalabilmektedir. 70 gün sonra randevu gününde Göç İdaresi başvurusunu onaylar ise talep ettiği veya uygun görülen tarihler aralığında ikamet izni verilir. Peki bu süreçte randevuya gitmezse ne olur? Kaçak sayılır cezai işlem uygulanır.
GOC GOV TR İkamet İzni Kategorileri
Yabancıların GOC GOV TR ikamet izni türlerinden kendine uygun olanı seçmelidir. Yanlış ikamet türünde yapılan başvurular kabul edilmemekle beraber vize muafiyet süresini dolduran Yabancılarda vize ihlaline yol açmaktadır.
- Türkiye’de Turistik Kısa Dönem İkameti.
- Türk vatandaşı ile aile birleşimi ikameti.
- Yabancı öğrenci ikameti.
- Süresiz uzun dönem ikamet iznidir.
- İnsani ikamet izni
- İnsan ticareti mağdurları için ikamet izni.
Başvuru türü seçimi; İçinde bulunduğunuz durumu kapsayan ve bu doğrultuda sonlandıracağınız bir seçim olmalıdır. Kaydı oluşturduktan sonra bazı şehirler de bu kaydın iptal edilmesi Göç İdaresinin yetkisindedir. Bu sebeple yapacağınız bu başvurunun geri dönüşü olmaya bilir. Seçim yaparken mutlaka uzman kişiler ile görüşüp durum değerlendirme yapmanız yararınıza olacaktır.
Sistemi üzerinde belirli ikamet türleri ve kategorileri bulunmaktadır. Başvuru sahipleri kendisinin içerisinde olduğu güncel durumu ile bir tercih yaparak işlemlerini online olarak sürdürür. Sistem üzerinde tercih edilen tür ve kategoriye göre şekillenir ve tüm bilgiler eksiksiz girildikten sonra kayıt edilir ve sonlandırılır. Doğru tür ve kategori seçimleri, kimlik, iletişim, aile bilgileri, öğrenim bilgileri mutlaka doğru girilmelidir.
GOC GOV TR RANDEVU
Yabancıların başvurularının en önemli aşaması randevu alımıdır. Yabancılar veya Yabancının vekili ikamet izni başvurusu yapmak istediğinde GOC GOV TR RANDEVU sayfasını kullanmak zorunda kalır. Randevu sisteminde kayıt oluşturulan tarih de Yabancının yasal yollar ile Türkiye’de bulunuyor olması zorunludur. Yabancılar yurtdışında iken bu sistemini kullanamazlar. Yabancı yurtdışında iken sisteme girişi sağlandı ise başvuru iptal edilir ve yeni bir başvuru yapması istenir.
Sistemde bazı zamanlar yaşanan aksaklıklar dolayısı ile Yabancıların vize ihlali yapması söz konusu olabilmektedir. Bu duruma örnek vermek gerekirse; Yabancı Türkiye’de bulunuyor vize veya vize muafiyet süresi dolmasına 2-3 gün var yani 2-3 gün içerisinde kendi ülkesine dönmesi zorunlu olarak düşünelim. Yabancı ikamet izni başvurusu yapmaya karar verir ve sisteme girişi sırasında Pasaport bilgisinin sisteme tanımlı olmadığını fark eder. Böyle bir durumda sistem kitlenir ve ilerlemez. Bir diğer örnek; Yabancının sağlık sigortası sisteme yüklediğinde uyuşmazlık yapar ve sistem ilerlemez veya Göç İdaresi sisteminde güncelleme olduğu zamanlarda kayıt oluşturamazsınız bu güncellemelerin 15 günü bulduğu zamanların olduğunu düşünün. Bu gibi durumların çözümü için 1-15 gün arası enerji harcamanız gerekir ve şansınız var ise bu hata giderilir. Aksi halde ülkenize gönderilirsiniz.
GOC GOV TR RANDEVU sistemi kullanımını son günlere bırakmayınız. Belirttiğimiz üzere kaçak duruma düşen Yabancının başvuru evrakları kabul edilmemektedir. Başvuru sahiplerinin kendilerine randevu günü tekrar iade edilir ve (Yurt dışı çıkış giriş)
Göç idaresi iletişim sayfamızdan bulunduğunuz ilin Göç İdaresi telefon, adres ve e-posta hesaplarını bulabileceksiniz.
YABANCILARIN GOC GOV TR RANDEVU VE BAŞVURU İŞLEMLERİ NASIL YAPILIR.