göç idaresi ikamet izni gecis basvurusu

Türkiye’de yasal olan ikamet türlerinden biri ile kalan yabancı uyruklu kişilerin izinli kaldıkları ikamet türünde ki şartlarının değişmesi halin de ikamet izni geçiş başvurusu yapmalıdırlar. İkamet izinlerin belirli sürelerle düzenlendiği unutulmamalı ve ikamet izin süresi bitmeden tekrar ikamet izni için başvuru da bulunulmalıdır. Yabancı uyruklu kişilere ikamet izinlerin de verilen bir diğer hak ise ikamet geçiş başvurusudur.

İkamet izni başvuruların da yetkili kurum Göç İdaresi Genel Müdürlüğü dür. Her ilde göç idaresine bağlı olarak hizmet veren il göç müdürlükleri vardır. Türkiye’de geçerli bir ikamet iznine sahip olan yabancı uyruklu kişinin ikamet izin türünün değişmesi gerekli ise bu geçiş başvurusunu e-ikamet internet sitesi üzerinden ikamet izni geçiş başvurusu sekmesi aracılığıyla işlemlerini başlatması gerekir.  Resmi internet sitesi üzerinden oluşturulan randevular ikamet edilen ilin göç idaresi genel müdürlüklerine yapılır.

Yabancı uyruklu kişi göç idaresinin resmi internet sitesi üzerinden e-ikamet bölümü sayfasına girerek ikamet geçiş işlemlerini başlatabilir. Başvurusu ile ilgili bilgi almak isteyen yabancı uyruklu kişi yine e-ikamet sayfasından geçiş başvurusunun hangi aşama da olduğunun bilgisini alabilir.

İkamet izni geçiş başvurusu yapan yabancı uyruklu kişi Türkiye ‘ye giriş yaptığı pasaportunun veya pasaport yerine geçen kimliğinin bilgilerini dikkatli bir biçim de başvuru formuna girmelidir. Eksik veya Doğru girilmeyen bilgiler yabancı uyruklu kişinin hem zaman kaybı hem de mağdur olmasına neden olabilir. Bu aşama da ikamet izni alan yabancı uyruklu kişinin bu izni aldığı zaman göç idaresine verdiği bilgilerin doğruluğunun olması çok önemlidir.

İkamet izni geçiş başvurusu yapmak isteyen yabancı uyruklu kişinin daha önce ki ikamet türünden ikamet izni alırken göç idaresine verdiği bilgilerin sahte beyan olduğu yetkili makamlar tarafından anlaşılır ise daha önce aldığı ikamet izni de iptal edilir.

göç idaresi ikamet izni gecis basvurusu

Göç İdaresi İkamet İzni Geçiş başvuru işlemleri ve tüm merak edilenler

İkamet İzni Geçiş Başvurusunda Bunlara Dikkat

İkamet izni geçiş başvurusu yapmak isteyen yabancı uyruklu kişi bu geçiş başvurusunu 20 iş günü için de ikamet ettiği ilin göç idaresine başvuruda bulunmalıdır. Geçiş başvurusun da harç bedelleri tekrar ödenmek zorundadır.  Bu ödemeler e- ikamet üzerinden olabileceği gibi göç idaresinin yetkilendirdiği bankalara veya vergi dairelerine de yapılabilir.

İkamet İzni geçiş başvurusu yapmak isteyen yabancı uyruklu kişi başvuru esnasın da eksik evrak sunduysa ya da hala başvuru işlemini tamamlamadıysa bu eksikliklerin giderilmesi için göç idaresi 30 iş günü süresi verir. Bu 30 iş günü süresi aşılırsa sistem yabancı uyruklu kişinin geçiş başvurusu talebini silecektir. Bu durum da geçiş başvurusu yapmak isteyen yabancı uyruklu kişi bütün işlemleri tekrar yapmak zorundadır.

İkamet izni geçiş başvurusunda yabancıları koruma ve uluslararası koruma kanununun dayanarak aile ikameti izni ile Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklu kişinin destekleyici olan eşinin vefat etmesi halin de aynı kanunun aynı kanunun 34. Maddesinin 7. Fıkrasına dayanarak turistik ikamet şartları zorunlu tutulmadan diğer aile fertlerine turistik ikamet iznine başvurma hakkı verilir.

İkamet izni sonuçlanma süresi 90 gün olarak tespit edilmiştir. İkamet izin kartları PTT yoluyla yabancı uyruklu kişinin belirttiği yasal ikamet adresine gönderilir.

Geçiş ikamet izni talebi reddedilen yabancı uyruklu kişiye bu durum ve reddedilme nedenleri de PTT yoluyla resmi ikamet adresine gönderilecektir. Reddedilmenin ardından yabancı uyruklu kişinin karara itiraz hakkı vardır. Yapılan itiraz başvurusunu değerlendirme süresi tüm evrakların eksiksiz bir şekilde sunulmasından sonra başlayacaktır. Ancak her koşulda göç idaresi ek evrak isteme hakkına sahiptir. Eksik evrakların tamamlanma süresi ise randevu gününden itibaren 30 gün olarak tespit edilmiştir. Geçiş başvurusun da bulunan yabancı uyruklu kişi verilen bu süreyi geçirmemelidir.

İkamet İzni Geçiş Başvuru Ekranı 

Göç idaresinin resmi internet sitesinin E-ikamet sayfasına giriş yapıldıktan sonra sol tarafta yer alan İkamet İzni Geçiş Başvurusu Yapıyorum sekmesine tıklanmalıdır. Açılan bölümde yeni bir ikamet türü başvurusu yapmak isteyen yabancı uyruklu kişi geçiş başvurusu yapmak istiyorum seçeneğine tıklamalıdır. Sayfa açıldıktan sonra karşınıza çıkan ön kayıt formunu doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurmalısınız. Formun açıldığın ilk olarak ikamet ettiğiniz ilinizi değiştirmek isteyip istemediğiniz sorulmaktadır. Eğer ikamet ilinizi de değiştirmek istiyorsanız bu soruya ‘Evet’  değiştirmek istemiyorsanız ‘Hayır’ şeklinde cevaplamalısınız.

Başvuru formunda ayrıca adınızın ve soyadınızın ilk iki harfi ve hangi ülkenin vatandaşı olduğunuz sorulmaktadır. Ayrıca yabancı kimlik numaranız, mevcut ikamet izin kartınızın numara bilgisi de sorulmaktadır. Tercih ettiğiniz iletişim türünü ve e-posta adresini girmenizden sonra aşağıda bulunan bilgilendirme metninin altındaki kutucuğu işaretleyerek, bu metinde yer alan bilgileri anladığınızı ifade etmeniz gereklidir. Bu formda kırmızı ile işaretli olan alanların doldurulması mecburidir. Sonrasında aşağıda yazan numaralar ilgili kutucuğa yazılarak onaylanır ve bir sonraki adıma geçilir. İlerleyen bölümlerde randevu tarihi ve saati seçimi ile yabancı uyruklu kişinin sigorta bilgilerinin sorgulanması ve geçiş başvurusu yapılacak olan ikamet izni türü gibi bilgiler yer gelmektedir.

Orta bölümde yer alan başvuruma devam etmek istiyorum kısmında ise yarım bırakılan bir başvuruya devam etmek isteyenler için giriş ekranı yer almaktadır. Burada başvuru numaranız, cep telefonu ya da e-posta adresi bilginiz, yabancı kimlik numarası ya da pasaport bilginizden bir tanesi istenmektedir. Bunun için form doldurulurken yabancı uyruklu kişinin bilgilerin doğruluğundan emin olması gereklidir. Burada da kırmızı yazılı alanların doldurulması zorunlu tutulmuştur. Bu ekrana bilgilerinizi girerek yarım kalmış olan başvurunuza yeniden ulaşabilirsiniz.

Son seçenekte ise geçiş başvusunun sonucunu görmek istiyorum bölümü yer alır. Burada çıkan form da sizi başvuru sonucunuzu gösteren bir alana yönlendirecektir. Bura da açılan formda da bir önceki formda yer alan bilgilerin aynısı istenmektedir.

Aralarında Geçiş Yapılabilen İkamet İzinleri Nelerdir?

Öğrenci ikamet izni ile ikamet eden yabancı uyruklu kişilerin aile ikamet izni alma şartlarının oluşması durumun da, bu yabancı uyruklulara aile ikamet izni düzenlenecektir. Ancak yabancı uyruklu kişinin evlenmesine rağmen öğrenci ikamet izninin şartlarını taşımaya devam ediyorlarsa öğrenci ikamet izninin sağlamış olduğu haklardan aynı şekilde yararlanmaya devam edebilirler.

Aile ikamet izni bulunan yabancı uyruklu kişilerin öğrenci ikamet izni geçişi başvurusu şartlarını sağlamaları halin de, başvuru da bulunan yabancı uyruklu kişinin aile ikamet izni devam ettirilecek, öğrenci ikamet izninin tanıdığı haklardan da yararlanmasına izin verilecektir.

Çalışma izni bulunan yabancı uyruklu kişilerin öğrenci ikamet izni alma şartlarının oluşması halin de, çalışma izinlerinin devam ettirilerek öğrenci ikamet iznine geçiş başvurusu yapmasına gerek olmadan, öğrenci ikamet izninin sağlayacağı haklardan yararlanmasına izin verilir.

İnsani ikamet iznine ve insan ticareti mağduru ikamet iznine sahip olan yabancı uyruklu kişilerin öğrenci ikamet izni alma şartlarının oluşması halin de öğrenci ikamet iznine geçiş başvurusuyapmasına gerek olmadan öğrenci ikamet izni haklarından faydalanmasına izin verilir.

Öğrenci ikamet iznine sahip olan yabancı uyruklu kişinin okulundan mezun olmasından sonra 6 ay için de başvuru da bulunması halinde 1 defaya mahsus olmak üzere 1 yıllık kısa dönem ikamet iznine geçiş yapması söz konusudur.

İkamet izni geçiş başvurusu için talep de bulunan yabancı uyruklu kişi kendi şartlarına uyan ikamet izin türünü belirledikten sonra yine aynı yasal işlemleri yaparak randevu oluşturmalı ardından yeni geçilecek olan ikamet izni türü seçilerek başvuru işlemlerini yapmalıdır.

Geçiş Başvurusunda Aile Hakkında Merak Edilenler

Yabancı uyruklu kişinin boşanması durumun da Türkiye’de 3 yıllık süreyle aile ikamet izniyle oturmuş olması şartını sağlaması durumunda kısa dönem ikamet iznine geçiş başvurusu yapması söz konusudur. Aile ikamet izni sahibi olan kişinin aile içi şiddet gördüğünü mahkemede delilerle ispat edilmesi durumunda 3 yıllık süre şartı aranmaksızın kısa dönem ikamet iznine geçiş başvurusu yapması sağlanır.

Türkiye’de aile ikameti ile kalan yabancı uyruklu kişilerin 18 yaşından küçük çocuklarının reşit olması halin de ikamet izinlerini değiştirmesi ve durumlarına uygun ikamet izni türüne geçiş başvurusu yapması gerekmektedir.

Aile, öğrenci ve kısa dönem ikamet iznine sahip olan yabancı uyruklu kişiler gerekli şartları sağlamaları halinde uzun dönem ikamet iznine başvuru yapabilirler.

Göç İdaresi İkamet İzni Geçiş Başvurusu

Yazı dolaşımı


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir