Yabancı kabin memurlarının çalışma izni için bir havayolu şirketinin Ticari Hava Taşıma İşletmeleri Yönetmeliği’nin belirlediği kapsamda yapılır. Bu kapsamda 20 ve 20’nin üstünde koltuk taşıma kapasitesiyle tarifesiz ya da tarifeli olmak üzere seferler gerçekleştirmesi gerekmektedir. Yabancı kabin memurlarının çalışma izni alınması için T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan çalışması istenen kabin memuru için işlemler 4817 sayılı kanun uyarıcında yapılmalıdır. Bu kanuna göre kabin memuru için sağlık sertifikası yetkili kuruluşlar tarafından verilmelidir. Kabin memurunun hizmet kapsamında yeterli eğitimi olduğuna dair belge ve bilgilerin olması gerekir. Dil konusunda kabin ekibi ile iletişim kurabileceği ortak bir dil üzerinde yetkin bir iletişime sahip olduğunu belgeleriyle ibraz etmelidir.
Yabancı Kabin Memurlarının Çalışma İzni Başvurusunda İstenen Belgeler Nelerdir?
Yabancı kabin memurunun iş başvurusu yaptığı sırada Genel Müdürlüğe sunması gereken belgeler aşağıdaki gibidir:
- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan düzenlenen çalışma izin belgesi ( 4817 sayılı kanuna göre)
- Genel Müdürlük tarafından yetkili olarak belirlenen havacılık tıp merkezi ya da üye ülkeler tarafından görevlendirilen sağlık kuruluşları tarafından onaylanmış sağlık sertifikası
- Etkin ve doğru iletişim kurabildiğine dair yetkili belge
- CCTM kapsamında başvuran kabin memurunun uçuş eğitimleri gerçekleştirebileceği onaylanmış belgeler. Kabin memurunun lise ya da denkliğinde olan okullarda 20 yıllık asgari eğitimini tamamlamış olması.
Kabin Memurlarının Çalışma İzni İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?
Gerekli başvurular genel müdürlüğe yapılmaktadır. Hava yolu şirketi yabancı kabin memurunun istihdamı noktasında sadece dış hat seferlerinde görevlendirileceğini unutmamalıdır. Yabancı kabin memuru sayısı Türk uyruklu kabin memuru sayısına eşit olmamalıdır. İzin belgesi için kabin memuru adayının dil bilgisi konusunda belgeleri kuruma teslim edilmeli ve bu belgenin uluslararası bir alanda da geçerli olması gerekmektedir. Teslim edilmesi gereken diğer belgeler arasında eğer kabin memuru daha önce istihdam edilmiş ve çalışma izninin yenilenmesi konusunda bir başvuru yapılacak ise kabin memurunun adı, soyadı, ait olduğu uyruğu, göreve başlayacağı tarihi, Yabancı çalışma izni belgesi ve süresi, görev aldığı seferlerin detayları Genel Müdürlüğe sunulmalıdır.
ÖNEMLİ: Bu sayfada yapılan aydınlatma metni Türkiye’ye gelen yabancı kabin memurlarını kapsamaktadır.
[wpforms id=”490″]