TOMER-turkce-ogretim-merkezi

TÖMER, Türkçe Öğretim Merkezi Türkçe dil seviyesini belirlemek isteyen, üniversite eğitimini Türkiye’de ya da Türkçe eğitim veren bir kurumda yapmak isteyen, Türkiye’de herhangi bir burs programına başvuran, iş hayatında Türkçe seviyesini belgelendirmek isteyen her yabancı vatandaşı bu eğitim alanına kayıt yaptırabilmektedir.

Türkçe öğretmek amacı ile kurulan ilk merkez 1980 yılında Ankara Üniversitesi dil ve kültür merkezidir. Bu merkez TÖMER, Türkçe Öğretim Merkezi adı ile eğitim vermeye başlamıştır.

Bu eğitim alanı ile birlikte Türkiye’ye eğitim almak için gelen yabancı uyruklu öğrenci sayısında da ciddi oranda bir artış yaşanmıştır. Verilen bu eğitim sayesinde yabancı öğrenci potansiyelinin artması Türkiye’yi sosyal, siyasi, eğitim, ekonomik gibi alanlarda ciddi oranda etkilemiş ve dünya genelinde yükseköğretimde ki başarı oranı da artırmıştır. Türkçe günümüzde pek çok bölgede kalabalık bir nüfus tarafından konuşulan bir dildir. Yaygın olarak kullanılan bir dilin, yabancılar tarafından öğrenilmesi de gerekli bir hale gelmiştir.

Türkiye’ye gelip, Türkçeyi öğrenmek isteyen yabancı uyruklu vatandaşların bunu öğrenmelerindeki amaçları değişiklik göstermektedir. Akademik çalışmalar, ticari faaliyetler, eğitim, diplomatik temaslar, Türkleri tanıma istekleri vb. gibi amaçlar doğrultusunda Türkçe yabancılar tarafından öğrenilmek istenmektedir.

Bugün Türkçe, yabancılara ağırlıklı olarak yurt içinde üniversiteler bünyesindeki Türkçe Öğretim Merkezlerinde, yurt dışında ise Türkoloji bölümleri ile Yunus Emre Enstitüsü tarafından açılan kültür merkezlerinde öğretilmektedir.

Aralık 2017 itibarıyla sertifika programı açan üniversite sayısı 30’a yükselmiştir. Yabancı dil olarak Türkçe öğretimi, YÖK’te tanımlı ve çerçevesi çizilmiş bir program olmadığı için kurumlar tarafından gereksinimlere bağlı olarak belirlenmiş hedeflerle kazanımlar ve yazılan kitaplar doğrultusunda yapılan planlar çerçevesinde yürütülmektedir.

Türkçe öğrenme kursuna kayıt yaptırarak gelen yabancı vatandaşları Türkiye’ye girişlerinde mutlaka Türkçe Dil Kursu vizesi ya da öğrenim vizesi ile giriş yapmış olması gereklidir. Bu vize ile ülkeye giriş yapan yabancılar kısa dönem ikamet izni başvuru yapabilmektedirler. Ancak bu eğitim amacı ile gelen yabancıya bu türden yapacağı kısa dönem ikamet izni en fazla iki defa verilebilmektedir.

Türkçe Öğrenme amacı ile gelen yabancı üniversiteye kayıt yaptırdıktan sonra üniversite tarafından TÖMER, Türkçe Öğretim Merkezi yönlendirilecektir. TÖMER kayıt yaptırıp durumunu belgelendiren yabancı vatandaşlarına bir sonraki eğitim döneminin başlangıcına kadar öğrenci ikameti verilebilmektedir.

Öğrenim amaçlı vize alarak Türkiye’ye gelen yabancının Türkçe konuşma ve anlama seviyesi yeterli değil ise üniversiteye kayıt olmadan Türkçe öğrenme kurusuna yönlendirilmiş ise bu yabancı öğrenciden şartları taşıması durumunda kısa dönem ikamet izni verilebilmektedir.

Türkiye’de Yabancı öğrenci ikamet izni başvuruları için Internet adresimiz üzerinden daha detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

TÖMER eğitimleri ve kurs ücretleri kayıt olunan kursun ya da üniversitenin değişikliğine göre farklılık gösterebilmektedir. Ancak alınan sertifikanın geçerlilik tarihi sadece 2 yıl ile sınırlandırılmıştır.

Türkiye’ye TÖMER’e kayıt yaptırarak gelmek isteyen yabancı vatandaşları kurs kayıtlarını internet üzerinden inceleyerek ve seçecekleri bir kurum üzerinden kursa kayıt olarak yapabilmektedirler. Türkiye’de TÖMER eğitimini verebilen birçok kurum bulunmaktadır.

 

TÖMER, TÜRKÇE ÖĞRETİM MERKEZİ

Yazı dolaşımı


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir