Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilmiş olan bir Yabancı çalışma izni uzatma başvurusu için iznin bitme tarihinden geriye doğru en fazla 2 ay süresi içerisinde olmak üzere, izin süresi tamamlanmadan uzatma başvurusu yapılmalıdır. Kart süresinin bitmesinden itibaren gerçekleştirilen Yabancı çalışma izni uzatma başvurusu ilk başvuru usul ve esaslarına tabi olacaktır.
1 yıllık kanuni çalışma süresi sonrasında, 6735 no’lu kanunun 7’inci maddesi uyarınca gerçekleştirilecek olan uzatma başvurularının olumlu değerlendirilmesi durumunda aynı işverene bağlı şekilde ilk uzatma başvurusunu takiben en fazla 2 yıllık, sonraki uzatma başvurularında ise en fazla 3 yıllık çalışma izni çıkarılabilir.
Farklı bir işverenin yanında çalışmak için gerçekleştirilen çalışma izni başvuruları, ilk başvuru usul ve esasları doğrultusunda değerlendirmeye alınır.
Çalışma izni başvuru işlemleri ilk başvuruya benzer şekilde e-devlet üzerinden elektronik olarak gerçekleştirilir.
YABANCI ÇALIŞMA İZNİ UZATMA BAŞVURUSU İŞLEMLERİ.
Yabancı Çalışma İzni Uzatma Şartları
Yabancıların çalışma izinlerini uzatabilmeleri için izin süresi bitmeden başvurmaları gerekmektedir. Bitiş süresine 2 ay kala e-devlet üzerinden yapılan işlemlerde başvuru kısa sürede tamamlanmakta ve onay süreci için beklenmektedir.
Yabancı Çalışma İzni Uzatma Başvurusu Nedir?
Yabancı uyruklu bir vatandaşın ülkemizde herhangi bir işte çalışması için gereken bir belgedir. Oturma izni olmayanların bu izni almaları mümkün değildir. Çalışma izni işverenlerce yapılan bir işlemdir ve e devlet portalı üzerinden yapılmaktadır. İlk başvuruda bir senelik olarak izin verilmektedir. İzin süresi sona ermeden de mutlaka yenilenmelidir. Eğer çalışan farklı bir yerde görev alacaksa bu çalışma izni uzatması olmaz, ilk başvuru olarak değerlendirilir.
Yabancı Çalışma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?
Ev hizmetlerinde çalışma durumu varsa mutlaka işverenin TC kimlik numarası ile işlem yapılmakta, eğer işlem çalışan tarafından yapılacak ise 999 ile başlayan geçici kimlik numarası ile yapılabilmektedir. İşveren bir şirket ise Sgk e-bildirge kullanıcısı ve SGK tarafından verilen 26 haneli sigorta numarası ile işlem yapılmalıdır.
Burada en önemli noktada çalışacak olan yabancı uyruklu vatandaşın en az altı aylık oturma izni bulunmasıdır. Eğer bulunmuyorsa başvuru sonucu olumsuz olacaktır. Bu durum ilk başvuruda da uzatmada da geçerlidir.
Yabancı Çalışma İzni Uzatma İşleminde Dikkat Edilmesi Gereken Konular
Yabancı uyruklu vatandaşın çalışma izni uzatma başvurusu işlemleri esnasında dikkat etmesi gereken bazı konular vardır. Bu kurallara uyulmazsa başvurusu geçersiz olacak ve izin alması mümkün olmayacaktır. Bu konular ise;
- İzin bitmeden en geç 2 ay öncesinden başvuru yapmalıdır.
- En az altı ay geçerli oturma izni olmalıdır.
- Başvuru sonucu olumsuz olursa ya da uzatma başvurusu yapılmazsa izin bitiminden sonraki on gün içinde ülkeden çıkmak zorundadır.
- Uzatma başvurusunda çalışanın çalıştığı süre içerisindeki durumu ve sigortalılık durumu değerlendirmeye alınır. Bu anlamda çalışanın hal, tavır ve iş performansı da incelenecek ve değerlendirilecektir.
- Eğer çalışan değil işveren olarak uzatma başvurusu yapılırsa ülke ekonomisine katkısı, finansal statüsü ve ödemiş olduğu vergiler göz önünde bulundurulur.
Bu hususlara dikkat edilmesi onay açısından büyük önem taşımaktadır.