Türk vatandaşları için istenilen yurt dışı giriş çıkış belgesi ile karıştırılmaması gerekiyor. Türk vatandaşları bu belgeyi e-devlet üzerinden veya Nüfus Müdürlüklerinden alabilmektedir. Bu makale de yer alan bilgiler Türkiye’de bulunan Yabancıları kapsamaktadır.
Türkiye’de bulunan Yabancıların vize veya vize muafiyeti dışında GOC GOV TR kısaca GİGM. T.C. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü giriş çıkış veya sadece çıkış yapmasını tebliğ edebilen tek kamu kuruluştur. Türkiye’de E-ikamet sistem bu şekil yönetilmektedir.
Dünyanın neresinde olursanız olun, dünyanın hangi ülkesine giderseniz gidin sakın bu hatayı yapmayın. Vize ile gittiğiniz bir ülke düşünün vize süresi dolmadan, vizesiz gittiğiniz yabancı ülkede ise vize muafiyet süresi dolmadan işlemlere başlamak gerekir. Bir diğer yol ülkeyi tek etmektir.
Hali hazırda ikamet izni veya çalışma izniniz var bu kartların süresi bitmeden başvuru işlemleri yapılmalıdır. Aksi durumlarda GİGM. Sizden bu gerekçeyi isteyecektir.
Yurt Dışı Giriş Çıkış Yapmadan İkamet Başvurusu Yapmak
Türkiye’de Yabancılar vize ve vize muafiyeti ile maksimum 90 gün kalabilmektedir. Bu durum Türkiye’de ikamet izni veya çalışma izni ile yasal ikamet edenleri kapsamamaktadır. Yabancının ikamet izni veya çalışma izni olmaksızın 91 gün Türkiye’de bulunması vize ihlali anlamına gelir. Amerika, İngiltere, Avusturalya da maksimum gün sayısı 180, AB ülkelerinin tamamı dahil Türkiye’de maksimum 90 gündür. Başvuru sahibi 90 gün dolmadan önce ikamet veya çalışma izni başvuru işlemlerini başlatamaması durumunda ya tamamen çıkış yapması ikamet alacaksa da Yurt dışı giriş çıkış yapmasını ister.
Bazı istisnai durumlara örnek vermek gerekirse;
- Başvuru sahibinin bakmakla yükümlü olduğu küçük bir çocuğu vardır. Seyahat edemez raporu alınması durumunda bu ceza yurt dışı giriş çıkış yapmadan yurt içinden ödenebilmektedir.
- Başvuru sahibinin seyahat engeli olması durumunda. (Evrak talep edilir).
- Can güvenliğinin olmaması durumunda
Başvuru sahiplerinden Yurt dışı giriş çıkış yapmaları gereken ancak mevcut şartlarda Yurttan çıkış yapamayacak durumda olanlar bundan muaf tutulur.
BU SAYFADA YER ALAN BİLGİLER TÜRKİYE’DE BULUNAN YABANCILARI KAPSAMAKTADIR.
Göçmenlik ofisi sizden çıkış ve giriş istedi ise bunun dönüşü yoktur. Bu işlem yapılmadığı takdirde ikamet alamaz, Türkiye’de yasal olarak kalamaz. Yurt dışına çıkarken cezanın ödenmesi büyük önem arz etmektedir. Yurt dışına çıkarken ödenmeyen ceza Yabancı Yurt içine tekrar giriş yapmaya çalıştığında giriş yasaklısı olarak görülüp durumları düzeltmesi istenecektir. Bu durum ciddi stres, zaman kaybı ve panik yaşatmaktadır.
Yabancının yurt dışına çıkarken ceza hudut karakolunda kendisine tebliğ edilecektir. Bu bildirim 3. Kişilere verilmemektedir. Başvuru sahibinin bizzat müracaatı ile cezanın ne olduğu ve miktarı öğrenilebilir.
Yorum bırakın cevaplayalım bildirim e-postanıza gelsin.